czwartek, 22 września 2011
Muffiny, muffinki, muffineczki.....puszyste ze śliwkami
Muffinki w rozmiarze normalnym i mini ze słodkimi śliwkami i chrupiącą skorupką z cukru demerara. Ekspresowy deser do kawy i pomysł na drugie śniadanie. Najlepsze jeszcze ciepłe! Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
120 gram cukru lub 90 gram Ksylitolu lub fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
cukier demerara
ok. 15 węgierek
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre.
śliwki odpestkować i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć razem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Posypać cukrem demerara.
Piec około 20 minut. Lekko wystudzić przed wyjęciem z formy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam! ze śliwkami to jedna z moich ulubionych wersji muffin
OdpowiedzUsuń