sobota, 3 września 2011

Sałatka z arbuzem, indykiem i serem pleśniowym


Niestety lato się kończy i to chyba jedna z ostatnich tak letnich sałatek na moim stole...

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
mix sałat
2 plastry arbuza
1/2 brzoskwini
2 sznycle z indyka
50 g sera pleśniowego (użyłam Gorgonzoli Dolce jak zwykle :))
3 łyżki ziaren słoneczka
2 łyżki mąki krupczatki
olej

MIODOWY SOS WINEGRET:
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek

Sznycle z indyka oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju.
Na talerzu rozłożyć sałaty, arbuza pokroić w kostkę, brzoskwinię pokroić na plasterki i rozłożyć na sałacie.
Usmażone sznycle pokroić na paski i ułożyć na sałatce. Posypać ziarnami słonecznika.
Składniki sosu wlać do małego słoiczka, energicznie wstrząsać kilkanaście sekund. Sosem polać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz