piątek, 2 września 2011

Involtini z bakłażana z mozzarellą


Do tego dania przymierzałam się od czasu...gdy mi się przyśniło!
Po przeglądaniu przepisów z "Giallo zafferano" całą noc przez głowę przewijały mi się przepisy, a że do bakłażana mam wyjątkową słabość, nie mogłam się już dłużj opierać ;)
Danie czasochłonne, ale naprawdę warte spróbowania.


SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
1 opakowanie mozzarelli mini (lub kulka zwykłej)
szklanka dobrego sosu pomidorowego
sól, pieprz
oliwa


Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłóż na cieńkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by bakłażan puścił wodę.
Po tym czasie wycieramy go ręcznikiem papierowym do sucha. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i smażymy kolejno plastry bakłażana. Usmażone osączamy z tłuszczu.
Na każdy plaster kładziemy kulkę mozzarelli lub gruby plaster i zwijamy w rulonik, spinamy wykałaczką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Sos pomidorowy doprawiamy do smaku i wlewamy na dno żaroodpornego naczynia.
Na sosie układamy roladki z bakłażana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Lubię połączenie bakłażana z serem. Takie roladki są bardzo fajne - w sam raz na dwa-trzy kęsy :) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń