środa, 21 września 2011
Dżem dyniowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i jedynie lekko go zmodyfikowałam. Dżemik naprawdę pycha...
SKŁADNIKI:
1 kg dynii
1 kg jabłek
2 brzoskwinie
1 szklanka cukru
1 cytryna
15 goździków
Dynie pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody, dodać cukier i gożdziki. Gotować do miękkości - około 20 minut.
Brzoskwinie odpestkować, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce dodać do dynie i gotowac razem koło godziny.
Następnie zmiksować i gorące przelać do słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj,musze sie i ja zabrac za przetwory z dyni :) Robie podobny z tym,ze ja dodaje jedynie pomarancze.
OdpowiedzUsuńWow...ciekawy pomysł...
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje, muszę kupić dynię i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńcudny kolorek:)
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo zachęcająco. ile słoików wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWyszło mi 6 średniej wielkości słoików. Stanowczo za mało ;))
OdpowiedzUsuńZrobiłam dżem. jest przepyszny. polecam!
OdpowiedzUsuń