środa, 21 września 2011

Dżem dyniowo-jabłkowo-brzoskwiniowy


Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i jedynie lekko go zmodyfikowałam. Dżemik naprawdę pycha...

SKŁADNIKI:
1 kg dynii
1 kg jabłek
2 brzoskwinie
1 szklanka cukru
1 cytryna
15 goździków


Dynie pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody, dodać cukier i gożdziki. Gotować do miękkości - około 20 minut.
Brzoskwinie odpestkować, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce dodać do dynie i gotowac razem koło godziny.
Następnie zmiksować i gorące przelać do słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem.

7 komentarzy:

  1. Oj,musze sie i ja zabrac za przetwory z dyni :) Robie podobny z tym,ze ja dodaje jedynie pomarancze.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe jak smakuje, muszę kupić dynię i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi bardzo zachęcająco. ile słoików wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło mi 6 średniej wielkości słoików. Stanowczo za mało ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dżem. jest przepyszny. polecam!

    OdpowiedzUsuń