poniedziałek, 5 września 2011
Niebiański krem z mascarpone i kawą
Niebiańsko delikatny i puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy....
Czy trzeba o lepszą reklamę dla deseru?
Mogę jeszcze dodać, że przepis rodem z Włoch od mojej ukochanej "soreliny" :)
Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym.
Idealnie schłodzony smakuje wybornie "solo" jak i ze świeżym ciastem...
Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
340 g serka mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru (ja wrzuciłam 3 Ksylitolu)
1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem wrzucić do serka mascarpone i miksować kilka minut.
Do masy serowej dodać ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z mascarpone.. wierzę, że jest cudownie kremowy :-)
OdpowiedzUsuńdeser idealny!
OdpowiedzUsuńPycha! Chcialabym poczuc sie jak w niebie wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
mmm wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje gorąco za przemiłe komentarze !
OdpowiedzUsuńA kremik naprawdę niebo w gębie...
Ja juz jutro będę robić:-)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam i jestem zachwycona:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://doowa.blogspot.com/2011/11/niebianski-krem-z-mascarpone-i.html