poniedziałek, 5 września 2011

Niebiański krem z mascarpone i kawą


Niebiańsko delikatny i puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy....
Czy trzeba o lepszą reklamę dla deseru?
Mogę jeszcze dodać, że przepis rodem z Włoch od mojej ukochanej "soreliny" :)
Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym.
Idealnie schłodzony smakuje wybornie "solo" jak i ze świeżym ciastem...
Koniecznie spróbujcie.



SKŁADNIKI:
340 g serka mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru (ja wrzuciłam 3 Ksylitolu)
1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy


Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem wrzucić do serka mascarpone i miksować kilka minut.
Do masy serowej dodać ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.




7 komentarzy:

  1. z mascarpone.. wierzę, że jest cudownie kremowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Chcialabym poczuc sie jak w niebie wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje gorąco za przemiłe komentarze !
    A kremik naprawdę niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
  4. No i zrobiłam i jestem zachwycona:-)
    Zapraszam:
    http://doowa.blogspot.com/2011/11/niebianski-krem-z-mascarpone-i.html

    OdpowiedzUsuń