środa, 28 września 2011

Tarta z ricottą, serkiem mascarpone i gruszkami


Niezwykle deliktana i kremowa z intensywnym zapachem wanilii. Idealnie skomponowała się z gruszkami. Najlepsza na drugi dzień, mocno schłodzona.


SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g krupczatki
15 g cukru pudru
225 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

krem:
220 gr ricotty
100 gr serka mascarpone
3 jajka
140 g cukru lub 80 gr Ksylitolu
wydrążone ziarenka z 1 laskii wanilii

5-6 gruszek

Ciasto: mąki wymieszać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przygotować krem: Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą zmiksować.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cieńki placek i wyłożyć dokładnie formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut.
Po tym czasie na ciasto wyłożyć pokrojone gruszki i zalać kremem.
Wstawić z powrotem do piekarnika na około 25 minut.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin - najlepiej wstawić na całą noc.

2 komentarze: