czwartek, 8 września 2011
Zupa - krem ze świeżych pomidorów z mascarpone
Przepyszna zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem kremowego serka mascarpone...dla dużych i dla małych...Pycha!
SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z odmian późnych, owalne)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki sera mascarpone
sól, pieprz, słodka papryka
Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać oliwę, czosnek, przyprawy.
Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Dodać serek mascarpone, wymieszać.
Zupe posypać przed podaniem odrobiną sera (polecam Parmezan).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajna kremowa zupka :-)
OdpowiedzUsuńpomidorowa jest moją ulubioną zupą. a jeśli jeszcze mascarpone.. zachwyty!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki krem z pomidorów :D
OdpowiedzUsuńMniam, zupa krem ze świeżych pomidorów to klasyka kuchni, ale z mascarpone? Nigdy nie próbowałam, pewnie nadaje zupie delikatności pogłębia smak, wspaniała zupka :)
OdpowiedzUsuńhttp://modelowakuchnia.pl/news/
OdpowiedzUsuńproszę poszukać na tej stronie strasznie ostatnio lansowanego "bloga", to jest plagiat!!!
tu jest przepis
OdpowiedzUsuńhttp://modelowakuchnia.pl/przepisy/zupy/