piątek, 2 września 2011

Rissotto z kawą


Przepis ten znalazłam na blogu ITALIA OD KUCHNI i musiałam go wypróbować...Połączenie kawy i krewetek wydało się bardzo intrygujące...Smak nie powalił mnie na kolana, ale składniki tej potrawy mają w sobie "to coś'...polecam na romantyczną kolacje we dwoje...



SKŁADNIKI:
3 duże garście ryżu do rissotto
12 średniej wielkości krewetek
40 ml mocnej kawy
1 łyżka likieru kawowego
500 ml bulionu warzywnego
oliwa
łyżka posiekanej pietruszki


Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wsypać ryż i podsmażać przez chwilę. Do ryżu wlać likier kawowy, a następnie kawę.Gdy ryż wchłonię kawę, powoli dolewać po niewielkiej ilości bulionu. Gdy ryż będzie pół twardy dodać sparzone krewetki. Wszystko razem chwilę poddusić, dodać pietruszkę i wymieszać.
Rissotto to bardzo dobrze skomponowało się z Sałatką Alessandro, którą znajdziecie na blogu.
Smacznego.


4 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie tego połączenia smaków ;) Ale brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi baardzo oryginalnie i całkiem aromatycznie, ale hm... chyba nie będę eksperymentować z tym w domu ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne polaczenie!

    OdpowiedzUsuń