środa, 21 września 2011

Idealna pizza Danielle


Przepis na pizzę idealną robioną w warunkach domowych od pewnego przesymaptycznego Włocha, który robienie pizzy opanował bardziej niż do perfekcji.
Pizza - Margarita na grubym cieście, bo podobno w warunkach piekarników domowych nie da się zrobić idealnej, cieńkiej jak z pieców palonych drewnem...
Ciasto miękkie, puszyste, lekko wilgotne. Do tego domowej roboty sos pomidorowy i mozzarella... Sposób przygotowania bardzo czasochłonny, by zrobić wszystko dokładnie ze sztuką. Ale uwierzcie - naprawdę warto. Takiej pizzy nie jada się codzień...


SKŁADNIKI:
0,5 kg wody
900 gram mąki (ok. 150 g odsypać do podsypywania)
25 g soli
13 g drożdży
30 g oleju
300 g gęstego sosu pomidorowego
4 kulki dobrej jakości mozzarelli



Drożdże i sól rozpuścić w niewielkiej ilości wody (odlać z przygotowanej).
Mąkę wymieszać z wodą i wyrabiać przez chwilę. Następnie dodać rozpuszczone drożdże i wyrabiać przez 3 minuty.
Następnie wlać rozpuszczoną w wodzie sól i wyrabiać kolejne 3 minuty.
Na koniec dodajemy oliwę i także wyrabiamy przez 3 minuty.
Formujemy kulę, kładziemy na wysypanym mąką talerzu i ściśle przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 20 minut.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części (po około 700 g każda). Każdą z nich wyrabiamy mocno uciskając.
Przygotowane 2 kule ciasta kładziemy na podsypany mąką duży talerz, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
2 blachy o wymiarach około 39x45 (używam tych z wyposażenia piekarnika)smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy z talerza na środek każdej blachy i delikatnie rozkładamy na całość rozciągając ciasto z brzegów na zewnątrz.
Całość smarujemy 1 łyżką sosu pomidorowego i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie mozzarelę kroimy na małą kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy wyrośniętą pizzę na 6 minut.
Po tym czasie nakładamy resztę sosu pomidorowego i ser. Pieczemy około 15 minut.
Jeśli na pizzy zbierze się woda z mozzarelli ( co zdarza sie z "polską mozzarellą"), to otwieramy piekarnik i lekko przechylamy blachę by woda spłynęła pod pizzę.
Jeśli chcemy sprawdzić czy nasza pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważamy od spodu i sprawdzamy czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak - wyjmujemy.
Koniecznie spróbujcie...

1 komentarz:

  1. skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona. Co prawda z braku mozzarelli skorzystałam z innych dodatkow, ale samo ciasto pozostanie moim ulubionym. Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń