piątek, 30 września 2011
Migdałowe tartaletki z gruszkami w kremie waniliowym
Migdałowe, kruche ciasto...słodkie gruszki zatopione w waniliowym kremie...
Tartaletki są przepyszne! Jeszcze ciepłe wprost rozpływają się w ustach... Koniecznie spróbujcie...
SKŁADNIKI:
ciasto:
30 dag mąki
5 dag mielonych migdałów
15 dag margaryny do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
krem:
300 g gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
gruszki - obrane i pokrojone w plasterki
płatki migdałowe do posypania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotować krem: wszystkie składniki zmiksować dokładnie ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na 0,5 cm placek.
Tartaletki smarujemy masłem i lekko posypujemy zmielonymi migdałami.
Ciastem wykładamy tartaletki, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wsadzamy do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasiw wyjmujemy, układamy gruszki i zalewamy przygotowanym kremem. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musza byc pyszne-skladniki ciatsa kruchego mi to mowia ;))))
OdpowiedzUsuńIle tartaletek Ci wyszlo?
Zrobiłam 8 dużych tartaletek, bo resztę ciasta zagospodarowało dziecko na ciasteczka ;)))
OdpowiedzUsuń