poniedziałek, 26 września 2011

Kuchnia w wersji light: Tartinki z wędzonym łososiem


Kolejna wersja na lekkie tartinki tym razem z wędzonym łososiem. Polecam.

SKŁADNIKI:
pieczywo pełnoziarniste
150 g chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 łyżki posiekanego koperku
cytryna
sól, pieprz
100 g łososia wędzonego
do dekoracji: koperek, pomidorki, oliwki

Chleb kroimy na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawamy dowolne kształty. Twarożek łączymy z jogurtem, kilkoma kroplami soku z cytyny i posiekanym drobno koperkiem. Dokładnie mieszamy by całość miała konsystencję gęstej, jednolitej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na pieczywo.
Łososia kroimy na kawałki, zwijamy w rulonik i wciskamy delikatnie w twarożek. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na cieńkie plasterki, potem na ćwiartki i układamy na łososiu. Dowolnie ozdabiamy.
SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Kolejne pyszności :-) z łososiem....mniammmmm....uwielbiam :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale sie prezentuja!!!!!! na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń