sobota, 17 września 2011

Muffiny z brzoskwiniami


Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie, wilgotne i pełne owoców...Puszyste jak drożdżowe, delikatne...pyszne.


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g cukru (użyłam 60 g fruktozy)
1/2 szklanki oleju
300 g gęstego jogurtu brzoskwiniowego (lub naturalny)
2 jajka
1 duża brzoskwinia
cukier demerara
płatki migdałowe


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre.
Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Wszystkie składniki połączyć razem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.
Piec około 20 minut. Lekko wystudzić przed wyjęciem z formy.

1 komentarz:

  1. Muffiny jak drożdżowe? Cudo! Biorę w ciemno, jeszcze z dodatkiem owoców :)

    OdpowiedzUsuń